Menštruačný kalendár

Záznam o menštruácii

Začiatok menštruácie:
Koniec menštruácie:
Poznámka:

Zatvoriť okno

Záznam o hmotnosti

Dátum:
Hmotnosť:

Zatvoriť okno

Záznam o bazálnej teplote

Dátum:
Teplota:

Zatvoriť okno

Pomôžte nám aj sebe - pozvite kamarátky

Veľmi nás teší, že našu aplikáciu pre ženy aktívne vyžívate. Veríme, že sa Vám páčia funkcie, ktoré pre Vás tento kalendár poskytuje.
Vývoj nášho Kalendára pre ženy závisí aj od počtu žien, ktoré ho používajú. Vaším najväčším ocenením pre nás bude, ak o tejto aplikácii dáte vedieť svojim kamarátkam. Stojí vás to len pár sekúnd času, no nám to veľmi pomôže - budeme mať do budúcnosti o to väčší dôvod dorábať nové funkcie do kalendára.

Za každú pomoc Vám veľmi pekne ďakujeme!



Bazálna teplota - ako otehotnieť?

01.06.2012

Meranie bazálnej teploty je jedným z možných spôsobov ako zistiť plodné obdobie ženy. Bazálna teplota predstavuje teplotu ženského tela v oddýchnutom stave, kedy ešte organizmus nemusí tráviť potravu, nemá žiadnu fyzickú záťaž - je v pokoji. Preto najideálnejším časom pre meranie bazálnej teploty je hneď ráno - okamžite po prebudení sa.

Ako merať bazálnu teplotu?

Meranie teploty by malo prebiehať stále v rovnaký čas, rovnakým teplomerom a meraním rovnakej časti tela. Zvyčajne je to buď v ústach, konečníku alebo pošve. Pozor - teplota by sa nemala merať pod pazuchou, prípadne v uchu. Teplomer (digitálny) by mal mať schopnosť merať s presnosťou na dve desatinné miesta - aby boli merania čo najpresnejšie a plodné obdobie ženy čo najlepšie odhadnuteľné.

Graf - sledovanie teploty

Výsledkom každodenného merania bazálnej teploty je graf, z ktorého možno vyčítať plodné obdobie. V čase po ovulácii totiž dochádza k zvýšenej tvorbe hormónu progesterón, čo spôsobuje zvýšenie telesnej teploty. V porovnaní s teplotami pred ovuláciou ide o nárast približne o 0,3°C.

Každý deň od začiatku menštruačného cyklu (najideálnejšie po skončení menštruácie) je teda potrebné zaznamenať si svoju bazálnu teplotu do grafu. Pri použití nášho menštruačného kalendára na www.zienky.com je tento graf generovaný automaticky po zapísaní si svojej teploty. Pokiaľ sa zvýšenie bazálnej teploty o cca 0,3°C udržuje dlhšie ako 3 dni, tak prebehla ovulácia. Takáto zvýšená teplota by mala trvať až do začiatku ďalšej menštruácie. Krátkodobé zvýšenie/zníšenie teploty sú považované za nepresnosti pri meraniach.

Kedy mám plodné dni?

Plodné dni sú považované 3 dni pred nárastom bazálnej teploty a 1 deň po náraste bazálnej teploty. Pokiaľ sa však o "bábo" neusilujete, je potrebné tento interval sprísniť.

Nepravidelnosť teploty

Existuje viacero dôvodov, prečo mohla byť Vaša bazálna teplota neočakávane zvýšena alebo znížena. V prvom rade si treba dať pozor na čas merania teploty. Malo by to byť ihneď po zobudení v rovnakom čase - s odchýlkami maximálne 30minút. Väčšia výchylka môže spôsobiť nepresnosti vo výslednom grafe. Aké iné záležitosti nechcene ovplyvňujú merania?
  • krátky spánok,
  • požitie alkoholu v predchádzajúci deň,
  • fyzická aktivita tesne pred meraním,
  • stres,
  • choroba,
  • užívanie liekov,
  • fajčenie pred meraním.


Diskusia

Prispej aj ty svojím názorom či otázkou k tomuto článku:

Tvoja prezývka:

Text správy:

 


Diskutujúci:


zienky.com
24.04.2015
12:47
Ano, existuju aj take pripady, kedy je zena tehotna aj napriek tomu, ze ma menstruaciu. Najlepsia je vsak konzultacia priamo s gynekologom.


pata
10.04.2015
15:52
ahoj,mala som počas plodných dní sex ,chceme s manželom bábo a to je presne 13tí deň,ale ako na potvoru mi prišla aj včera menštruácia..môžem byť v tom aj počas menštruácie?


melly
06.07.2012
15:09
tu v Anglicku zoberu len moc a to je vsetko.. celkom sa mi ten ich pristup nepaci.. doma by som sa dockala urcite tisickrat lepsej zdravotnej starostlivosti :((


melly
06.07.2012
15:08
tak test bol negativny, ale po menstruacii ani stopy :) skusim sa este o par dni otestovat, alebo si necham vziat krv, to bude istejsie.. :)


janka
04.07.2012
23:54
Jasne, treba sa ubezpecit, aby bolo vsetko v poriadku :))


melly
02.07.2012
23:47
dakujem velmi pekne.. zajtra som sa objednala k lekarovi, kedze beriem silne lieky na alergiu, tak uvidime ako to dopadne, nechcem poskodit babatko, ak by som naozaj bola tehotna. urcite dam vediet :)


janka
02.07.2012
22:29
Ahoj.. dost zalezi aj na tom, ci zvycajne dostavas menstruaciu na cas, ci si posledne dni nemala stresujuce, ci si nebola chora (pretoze aj to vsetko moze ovplyvnit meskanie).. avsak na druhej strane mozes byt aj tehotna - kedze to moze trosku trvat, kym sa oplodnene vajicko uhniezdi v maternici. A az potom sa zacne vylucovat hormon, ktory odchytavaju tehotenske testy. Pripadne mozno skusit aj ineho vyrobcu testu (nepouzivat stale ten isty typ/znacku). Drzim palceky :)) Daj potom vediet ako to dopadlo.


melly
02.07.2012
16:27
mimochodom, dnes som mala BT 37.1


melly
02.07.2012
16:26
Dobry den. Kazdy den si meriam bazalnu teplotu v posve, pomalicky ale isto sa zvysuje. Menstruacia mi meska uz 5 dni, no viac tehu testov mi ukazalo negativny vysledok. Pravidelne ma bolieva v podbrusku, akoby som mala dostat menstruaciu a mam husty biely, niekedy nazltly hlien. Je nejaka pravdepodobnost, ze by som mohla byt tehotna? Velmi pekne dakujem.